Köy kahvesinde yaptığımız toplantıda, Hızırşah Muhtarı ve Kooperatif başkanı Mehmet Çengel ve Datça Yerel Tarih Derneği başkanı Fulya Bayık, "HACETEVİ TEPESİ" projesi kapsamında neler yapılacağını anlattılar. Yerel Tarih Derneği üyeleri bu toplantıda yaşlılarla sohbet ederek hacetevi ile ilgili bilgi topladı, tüm etkinlik boyunca ses ve görüntü kaydı yapıldı.
HIZIRŞAH KÖYÜ EKOSİSTEM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, REHABİLİTASYON VE EKOTURİZM BAŞLANGIÇ PROJESİ
17 Şubat 2013 Pazar
16 Şubat 2013 Cumartesi
PROJE TANITIM TOPLANTISI
Hızırşah Köyünde, 17 Şubat Pazar günü, saat 13.00 de HACETEVİ TEPESİ PROJESİ hakkında bilgi verilecek ve hacetevi, eski tarım terasları ile ilgili olarak köyün yaşlılarını dinleyeceğiz. sohbetin ardından alan ziyareti yapılacak.
4 Şubat 2013 Pazartesi
ADAÇAYI ÇELİKLEME
YARIMADAMIZDA BADEM VE ZEYTİN ALTI İKİNCİ TARIM
OLARAK ADAÇAYI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÇALIŞMASI
Hacetevi tepesi'nde badem ağaçları altında yapacağımız tıbbi aromatik bitki tarımının örnek oluşturmasına yönelik, Datça Orman İşletme Şefliği, Datça Yerel Tarih Derneği, Datça Çevre ve Turizm Derneği, Gelemer Permakültür Çiftliği gönüllüleri ile 13.02.2013 tarihinde Gebekum Fidanlığı'nda adaçayı kalem alma ve çelikleme çalışması yaptı.
1- Datça Orman İşletme Şefliği doğadan adaçayı biçti.
2- Bir grup çelik kalemlerini hazırladı, 10-15 cm boyunda, bitkinin uç kısımlarından kesildi, yaprakları temizlendi.
3- Siyah poşetlerin altına kum, üstüne toprak dolduruldu.
4- Torbalar köklenecekleri zamana kadar duracakları yere taşındı.
5-Toprak iyice ıslatıldı.
6- Bir bardak su ve bir bardak ezilmiş aspirin hazırlandı. Kalemler önce su ve ardından aspirin tozuna batırıldı. Aspirinin ana maddesi olanasetilsalisilik asit bitki gelişimini destekleyici, bağışıklığını güçlendirici bir rol oynadığı için tercih edildi.
7- Ucu yuvarlak yemek bıçağı ile toprağa 45 derecelik bir açıyla yer açıldı, kalemler konup üzeri örtüldü.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)